marți, 21 decembrie 2010

Ciocolata! :P

Mmm...Nu-i asa ca deja v-am facut pofta? Sunt urmatoarele sortimente principale de ciocolata:

1.Cea clasica, stiuta de toata lumea, anume
ciocolata cu lapte:





cunoscuta si sub alte sortimente...caramel, capsuni, alune, iar lista

continua la nesfarsit...a! v-am zis de tiramisu, portocala, scortisoara, visine (da, Dora cu visine :P LOL) si da, altele...prima ciocolata cu lapte a fost lansată de elvetianul
Daniel Peter în 1875.daca nu v-am facut pofta mai inainte, ce ziceti de acum? daca inca nu stati linistiti, nu disperati :P, mai avem:


2. ciocolata alba: ciocolata alba este

ciocolata produsa din unt de cacao, zahar, lapte, vanilie si alte arome. nu contine cacao pudra sau alte preparate din cacao de aceea are o culoare apropiata de alb. YUM! Nici acum? in regula, poate sunteti fani altui sortiment de ciocolata, anume:

3. ciocolata amaruie:





Personal nu sunt fan, dar, stiu eu, poate va place voua..Ciocolata neagră numită și ciocolată amăruie este un amestec de cacao și unt de cacao cu zahăr. Ea conține minimum 35% cacao, proportia depinzând de fabricant. Necesarul de zahăr depinde de amăreala varietății de cacao utilizată.

Istoria ciocolatei:

Istoria ciocolatei începe cu doua mii de ani în urmă, când cultura arborelui de cacao era practicată în America de Sud.
Cristofor Columb (1502) a fost primul explorator care a luat contact cu boabele de cacao din Lumea Nouă. Aduse în Europa, acestea nu s-au bucurat de o prea mare atenție, deoarece nimeni nu știa la ce folosesc.
În
1519, conchistadorul Hernando Cortez a descoperit că Montezuma, conducătorul aztecilor, obișnuia să bea o băutură preparată din semințe de cacao, numită "chocolatl". Montezuma obișnuia să bea aproape cincizeci de căni pe zi. El i-a servit lui Hernando Cortez această băutură regală, pe care acesta a găsit-o cam amară pentru gustul său.
Spaniolii au adăugat trestie de zahăr și i-au îmbogățit aroma cu ajutorul vaniliei și scorțișoarei. În plus, au descoperit că băutura este mai gustoasă servită fierbinte.

În secolul XIX s-au produs două transformări importante în istoria ciocolatei. În 1847, o companie engleză a creat un proces tehnologic de solidifiere a ciocolatei, iar doi ani mai târziu, suedezul Daniel Peter s-a gândit să adauge un ingredient nou: laptele.
La scurt timp, o nouă invenție a marcat istoria ciocolatei: temperatura de topire mai scazută decât cea a corpului uman. Așadar, ciocolata se topește în gură și la figurat, dar și la propriu. Ciocolata neagră se topește la 34 - 35 grade Celsius, în timp ce pentru ciocolata cu lapte este nevoie de o temperatură mai scazută cu câteva grade. În prezent, ciocolata cu lapte este cel mai căutat sortiment, ciocolata neagră fiind apreciată doar de 5-10 % dintre consumatorii acestui produs.

Importanta:
Ciocolata este...sanatoasa...din anumite puncte de vedre, mai ales cea amaruie. Deși ciocolata este mâncată de plăcere, consumul de ciocolată cacao/ciocolată amăruie a fost dovedit a afecta benefic sistemul circulator. Alte studii au fost efectuate pentru a dovedi efecte anticancerigene, de stimulator cerebral, inhibitor al tusei și inhibitor al diareei. În ciuda beneficiilor posibile consumul excesiv de ciocolata poate favoriza obezitatea și apariția diabetului zaharat. Un studiu prezentat de către BBC a arătat că în timpul topirii ciocolatei în gură, creierul uman cunoaște o creștere a activității electrice, iar ritmul cardiac crește și senzația dureaza.

































1 comentarii:

Sandu Ana spunea...

yumy! ciocolata cu lapte facut de vacutele elvetiene, printre care shi MILKA!!! fulga e geloasa pe milka!

Trimiteți un comentariu